Recept: Čokoládovo-ořechový cupcake s tvarohovou polevou

_DSC0595new

Dnes mám pro vás návod na vynikající cupcakes s čokoládou a ořechy dozdobený tvarohovou polevou. Tyhle dortíčky jsem pekla pro přítele a přiznám se, že i pro sebe:-) na Valentýnský víkend. První fotky už jste mohli vidět v článku zde.  Nejprve jsem si našla nějaký recept od jedné blogerky online, ale tam byl tak šíleně složitě popsaný postup, že se to nedalo zplácat. Tak jsem vytáhla klasicky osvědčenou kuchařku od Vaňka, trochu si to poupravila a výsledek byl famózní. Navíc bylo skvělý že tyhle kapkejky nejsou příliš sladký a tvarohová poleva je taková odlehčenější verze mascarponových krémů.

_DSC0582new

Příprava na vaření si vyžadovala nafocení nových úlovků:-) Koupila jsem si srdíčkový silikonový formy a skvělou stěrku, která není vůbec tuhá a stála 29 Kč v KIKu:)

A co budeme na kapkejky potřebovat?

Suroviny na těsto:

  • 110 g másla
  • 200 g hladké mouky/může být i polohrubá
  • půl prášku do pečiva
  • 3 vejce
  • 130 g cukru
  • 60 ml mléka
  • hořká čokoláda ideálně 60% a výš
  • vlašské ořechy
  • špetka soli
  • vanilka nebo aspoň vanilkový cukr

Suroviny na polevu:

  • 1 tučný tvaroh
  • půl smetany ke šlehání
  • cukr dle chuti

A jdeme na to: rozehřejme troubu na 175 °C a pak:

  1. Na mírném ohni rozpustíme máslo
  2. Do mísy prosijeme mouku, přidáme prášek do pečiva a špetku soli, promícháme.
  3. Metličkou vyšleháme cukr s vejci do pěny, přidáme rozpuštěné máslo a mléko
  4. Pokud máme vanilkový lusky, rozřízneme ho podélně a nožem vyškrábneme semínka
  5. Do mísy přidáváme za stálého míchání postupně moučnou směs, přidáme semínka vanilky.
  6. Do těsta nastrouháme jednu část hořké čokolády, zbytek nalámeme nebo nakrájíme na malé kousky. To samé uděláme s vlaškými ořechy a vše nahážeme do mísy.
  7. Těsto nalijeme do formiček cca do dvou třetin a pečeme asi 15 minut.

IMG_1161

To, že jsou dortíky hotový poznáme tak, že do nich píchnem špejli, když ji vytáhneme mokrou, je potřeba ještě chvíli péct. Tyhle silikonový formy mají výhodu, že se těsto nepřipeče, nemusíte nic vymazávat a jdou skvěle vyklopit. Pokud máte plechovou formu, vyložte ji pečícím papírem.

_DSC0609new

Krém vyrobíme v cukuletu:)

Metličkou rozšleháme tvaroh v míse a přisypáváme cukr, šleháme v ruce do hladka. Potom přilejváme smetanu na šlehání a mícháme. Pokud je příliš tekutá, přidáme ještě tvaroh a dáme vychladit do ledničky. Potom polevu nalijeme do zdobících sáčků, já mám takovou plasovou pistoli s nástavci. Počítejte s tím, že tahle poleva se trošku rozteče a nedrží takový ten dokonalý tvar, ale po chvíli v ledničce krásně ztuhne. Můžete dozdobit barevnými posypkami.

_DSC0624new

A tady je výsledek týhle dobroty;-)

Mohlo by vás zajímat

1 comment

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *